Menu Sluiten

HOE KRIJG JIJ JE TEAM EN DE CULTUUR WEL IN BALANS?

team in balans

Het in balans krijgen van je team en de cultuur binnen je bedrijf is natuurlijk een lang gekoesterde wens van iedere manager. Deze werkt uiteraard graag met een groep goed gemotiveerde en bevlogen medewerkers. Een team waarmee je energiek alle uitdagingen van je bedrijf aankunt. Medewerkers die zich lekker voelen binnen de organisatie. De cultuur is geen issue, deze klopt gewoon.

team in balansDaarvoor heb je ten eerste een gezonde organisatiecultuur nodig. En die krijg je niet zomaar. Net als in een relatie, moet je daar dagdagelijks aan werken. Net als in een relatie moet je weten wat de ander verwacht, je moet afstemmen en rekening houden met elkaar. En dat moet je blijven doen, anders is er het gevaar dat je uit elkaar groeit.

Binnen een team is het zelfs nog een grotere uitdaging. Je hebt in deze relatie heel wat meer partners. Goede afspraken maken én er steeds consequent naar handelen. Daarmee leg je een gezonde en stevige basis. Luisteren naar je teamleden, onderling overleggen en duidelijk communiceren wat jij wenst. Maar ook kraakhelder communiceren over hoe jij denkt met betrekking tot de wensen van je team. Zijn ze te realiseren, is het wenselijk? Geef altijd aan wat je gaat doen en geef ook aan waarom.

Nulmeting, hoe is het nu?

Een goede start hierbij is, net als zo vaak, een ‘nulmeting’. Ofwel een duidelijke registratie waar je nu staat met je team in relatie tot de ‘organisatiecultuur’. Wil je dat deze nulmeting ook het startschot is van een team gerichte en team gedragen organisatiecultuur? Dan bied ik je aan deze nulmeting voor je uit te voeren. Omdat ik geen partij ben lukt het mij efficiënter en effectiever de ware wensen boven water te krijgen. Er ontstaat een beter beeld van de wensen die je medewerkers hebben met betrekking tot de waarden, normen en basisveronderstellingen van de onderneming.

Hiermee heb je dan ook een scala aan bouwstenen waarmee je de kernwaarden kunt omschrijven. Kernwaarden zijn van belang voor de identiteit van de organisatie, ze bepalen bovendien de houding en het gedrag van de medewerkers. Daarom is het goed om deze waarden met zoveel mogelijk draagvlak te definiëren. Dit is de eerste stap na de nulmeting.

De volgende stap

Een stap hierna is het in kaart brengen van de talenten en drijfveren van iedereen om van daaruit een optimaal team te formeren. Een team waarbij men onderling goed weet wat als team te realiseren is. En daar ook voor gaat. Maar ook een team wat haar beperkingen kent en weet wat nodig is om dit adequaat aan te pakken.

Door iedereen in zijn absoluut natuurlijke sterkte te laten functioneren, wordt werk plots een stuk plezieriger. Werkplezier als basis voor bevlogenheid zodat er volop energie kan stromen naar die dingen die nodig zijn om de organisatie optimaal te laten functioneren.

Het traject

Een traject waarbij vanaf het begin een extra inspanning wordt gevraagd door het hele team, maar waarbij ook het hele team vanaf het begin volledig betrokken is. Een traject wat al snel na de nulmeting onderdeel wordt van de dagelijkse werkzaamheden. Behoudens de extra Individuele en groeps- voortgangsgesprekken.

Ondertussen bewaak ik zeker dat met behulp van deze acties andere doelen, burn-outs vermijden en zo vroeg mogelijk aanpakken met het team, niet uit het oog worden verloren.

Ieder team is anders, iedere onderneming is uniek. Vandaar ook dat er een maatwerk aanpak nodig is. Ik ga graag een gesprek met je aan om te zien waar de kansen binnen je organisatie of team liggen.

MEER INFORMATIE

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.