Menu Sluiten

NAVIGEER JE TEAM NAAR SUCCES

succes in je teamOok u heeft hoogstwaarschijnlijk een goed team. Kan ook niet anders, de teamleden zijn zorgvuldig geselecteerd op hun functionele kwaliteiten. Opleiding, ervaring en referenties van de team leden zijn steeds de basis voor een selectie procedure. Kwaliteit staat bij u op een hoog niveau. Maar dat is niet alles. Hoe kom je verder?

“Navigeer je team naar succes!”

Natuurlijk is het wel eens zo dat de manager met zachte dwang iemand moet wijzen op de plichten die het teamlid moet vervullen, waar is dat niet zult u zeggen. Soms is het ook zo dat die zachte dwang niet helpt en voert de manager of uiteindelijk u een manend gesprek en functioneert het team weer door. Zij het enigszins mokkend maar ook dat hoort erbij, zult u denken.

Waar het wel al eens aan schort is de ‘saamhorigheid’ binnen het team. Het is dan net alsof ze zich onder elkaar niet begrijpen. Heel raar, want op het vakgebied vullen ze zich goed aan en werken ze op een hoog niveau samen. In die gevallen ontstaat er dan een conflictsituatie die de manager in de kiem smoort maar dat lukt niet altijd.

succesvol teamIn die situaties functioneert het team verre van ideaal. U herkent uw team op die momenten niet meer. Het kost dan teveel tijd om de mensen weer in het gareel te krijgen en daar lijdt de kwaliteit en productiviteit steeds meer onder.

In bovenstaande waarneming zie je duidelijk dat de functionele rollen van het team perfect worden ingevuld. Vanaf het begin bij van de sollicitatie is duidelijk welke opleiding en ervaring nodig is voor het vervullen van de functie.

Wanneer er vervolgens een probleem ontstaat is het management in staat dit direct op te pakken. Het team accepteert dit en het volledige team erkent daarmee haar individuele hiërarchische rol.

Toch wordt er terecht aangegeven dat het team van tijd tot tijd niet ideaal functioneert. Er ontstaan dan spanningen waarbij de organisatie slechte kwaliteit levert en matig produceert.

Dit is te wijten aan het feit dat de persoonlijke rollen niet worden ingebracht in het functioneren van het team. Er ontstaat een gevoel van elkaar niet begrijpen en/of onvoldoende kennen. En dat klopt.

Naast de functionele rol en de hiërarchische rol zijn er meer rollen die van belang zijn binnen een team. De belangrijkste hiervan is de teamrol of gedragsrol. Door deze rol voor ieder teamlid zichtbaar te maken ontstaat een basis voor de saamhorigheid die je binnen je team wenst.

Het zichtbaar maken van ieders gedragsrollen in een Persoonlijk Rollen Profiel is een eerste stap. Vaak stopt het daarmee, maar bij Ruud Schols Consultancy is dit slechts het eerste stapje om te starten met een traject waarin het team geleerd wordt te functioneren als het ideale team:

“Navigeer je team naar succes!”

MEER WETEN?

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.