Menu Sluiten

SHORTLIST SMART.

smartHet einde van het jaar is ook het moment van beoordelingsgesprekken of functionerings-gesprekken. Vaak opeens
een tegenvaller omdat je toch echt wel vindt dat je
prestatieafspraken goed zijn vervult. Helaas denken jij en je manager er niet hetzelfde over. Jammer, zeker wanneer je dit kunt voorkomen door duidelijke afspraken te maken. Afspraken die écht SMART zijn

 

Wat zijn afspraken?

‘Laten we iets afspreken.’ Als dat wordt voorgesteld is er behoefte om iets vast te leggen. Een voorwaarde scheppen met een gevolg. ‘ Als jij het gras maait, krijg je zakgeld’ is eigenlijk net zo goed een afspraak dan een afspraak voor je functioneringsgesprek. Nu ga je het gras niet maaien voor zakgeld, maar er kan wel degelijk een afspraak worden gemaakt waardoor je een bonus of salarisverhoging krijgt. Er wordt een voorstel gedaan om iets te doen en dat heeft een gevolg. Het is dan natuurlijk handig wanneer deze afspraak de eigenschappen van SMART bevat. Hiermee voorkom je teleurstelling en schep je duidelijkheid, voor beide partijen.

 

Wat is écht SMART?

smart schemaOp deze pagina staat de betekenis van SMART nog eens uitgelegd. Het is natuurlijk pas echt bruikbaar wanneer het door beide partijen volledig als acceptabel wordt gezien en ervaren. Te moeilijke, niet objectief meetbare en onrealistische afspraken zijn bijvoorbeeld niet zomaar te accepteren.

Echt SMART is het natuurlijk alleen wanneer er volledige consensus is bereikt en niet eerder. Alle vijf de vragen moeten door beide partijen geaccepteerd worden. Daar wil het nog wel eens aan schorten. De beoordelaar of leidinggevende wil nog wel eens een acceptatie forceren. Dan is echter niet meer te spreken over écht consencus. Onduidelijkheden en teleurstellingen willen we nu net voorkomen.

Hoe overtuig ik?

Neem de tijd, doorloop de afspraken (functionerings-, prestatie-, ontwikkel-, beoordelings- of hoe ze ook genoemd worden) aan de hand van voorbeelden. Uiteraard liefst samen met de beoordelaar en neem jezelf als voorbeeld in het doorlopen van het traject. Volgens mij is dit de beste manier om de afspraken te blijven beoordelen op het écht SMART gehalte.

Als het ware loop je de afspraak gezamenlijk door. Je komt dan vanzelf bij de waardering van de afspraak, waarbij eenvoudig en overtuigend de beoordeling naar voren komt. Praktisch en overtuigend. Lukt het niet de eerste keer, ga je gezamenlijk terug in het traject waar het fout loopt. Een aanscherping of aanpassing van de afspraak is vaak voldoende. Belangrijk is dat beide partijen het eens worden, want alleen dan ben je écht smart bezig met afspraken die écht SMART zijn.

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.