Menu Sluiten

SOLLICITEER JIJ OMDAT HET MOET (OF ZOEK JE EEN BAAN DIE BIJ JE PAST?)

schrijvenNatuurlijk, je moet als overheid iets doen om de indruk te wekken dat ze een duidelijk beleid voert. Zo ook het beleid om werkelozen weer snel aan een baan te helpen. Maar of het verplicht stellen van solliciteren daar werkelijk een positieve bijdrage aan geeft valt te betwijfelen. Misschien zelfs eerder het tegenovergestelde. Solliciteer jij omdat het moet?

Maar goed, zoals zo vaak bij het bepalen van beleid is het belangrijker dat er eenvoudig gecontroleerd kan worden. En die controle is dan ook vaak makkelijk te registreren waardoor er en passant ook een betrouwbare en goed vergelijkbare statistiek ontstaat. Of dit inhoudelijk iets aan het oplossen van het probleem bijdraagt, is daarbij minder van belang.

 

“Als solliciteren als schieten met hagel op de roos wordt, kun je alleen nog maar kampioen afwijzingen worden.”

in de roos

Ik betwijfel of er andere relaties in statistieken worden gelegd die dit staven. Het correct bijhouden van de kwantitatieve sollicitatieplicht geeft meteen een prachtig instrument om sancties toe te passen.

 

Jij als werkeloze?

Als werkeloze heb je het ogenschijnlijk makkelijk wanneer je je aan de regels van de beleidsmakers houdt. Produceer je sollicitatiebrieven en je krijgt geen sanctie. Ben je kritisch omdat je de inhoud van je werk belangrijk vindt en besteed je liever meer tijd aan het vinden van een vacature die bij je past, dan krijg je een sanctie.

De eerste krijgt geen sanctie maar wel afwijzing na afwijzing en de tweede krijgt een sanctie maar wel minder afwijzingen. Misschien moeten ze in het beleid maar meteen het aantal afwijzingen bepalend maken voor de sanctie of geen sanctie op de uitkering. Want dat is in wezen de praktijk.

 

Domweg blijven schrijven?

Wie domweg schrijft, blijft zijn uitkering behouden, wie dit zinloos vindt en enkel schrijft om een baan te krijgen, die wordt gestraft en gekort op zijn uitkering. Je vraagt je terecht af wat belangrijker is: de indruk wekken dat je vlijtig op zoek bent naar werk door veel te schrijven of het serieus kijken naar de vacature die bij je past waarmee je de kans op werk vergroot.

 

Afwijzingen verzamelen?

Gek he, ik denk dat geen enkele werkeloze echt op zoek is naar veel afwijzingen,. Het lijkt mij niet gezond om steeds weer te moeten horen dat je niet geschikt bent. Op een gegeven moment heeft het ook invloed op je mindset wanneer je, eindelijk, eens op gesprek mag komen.

Ik kan natuurlijk het beleid niet veranderen, maar denk wel dat ik iets aan je kan helpen om je mindset helder te krijgen en te kunnen verwoorden.

Ik kan je helpen zodat je uitgebreid, enthousiast, eerlijk en vanuit zijn innerlijke overtuiging de vraag; ‘vertel mij eens waarom moeten wij jou kiezen voor deze vacature kunt beantwoorden.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder.

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.