Menu Sluiten

VAN VALLENZETTER NAAR BRUGGENBOUWER

Bruggenbouwer

Ken jij ook zo’n ongemerkte vallenzetter?

Of ken jij een manager die makkelijk bruggen bouwt?

‘Zie je wel, ik wist het wel’ komt ze zichtbaar geïrriteerd binnen na haar werkdag. ‘Henk moest onze Kerstkaarten nog tekenen en dat heeft hij gedaan. Maar denk je nu dat ze een adres erop schrijven en die kaarten even op de bus doen? Nee hoor! Ze geven mij de kaarten.’  Vervolgt ze haar relaas. Eindelijk komt de vraag waarop ik wacht; ‘wat vind jij daar nou van?

Mijn antwoord daarop begin ik met een vraag.

‘Waarom heb je er vooraf niks aan gedaan? Jij verwachtte deze irritatie al op voorhand.’

Je weet of verwacht dat het mis gaat en je wijst je mensen er niet op.  Je doet niks eraan om dit voorval te voorkomen, dat lijkt wel op het zetten van een val. Als je er van te voren op een constructieve manier mee omgaat dan voorkom je deze ergernis en ben je tevens een manager die bruggen bouwt, die voorkomt dat je team gaat denken; ‘ daar heb je haar weer, tante-nooit-goed’

Hoe wordt je van een ongemerkt vallen zetter een bruggenbouwer?

Toegegeven, het ontglipt je makkelijk en soms denk je ook misschien wel dat het logisch is om het een of ander te doen. Helaas blijkt die vanzelfsprekendheid niet zo vanzelfsprekend. Jammer dat er dan een kans bestaat dat je als manager zomaar ongemerkt en zeker totaal ongewenst ‘vallen zet’.

Duidelijke instructie of meedenken hoe een taak volledig afgewerkt kan worden is een duidelijk advies om dit ongewenste gedrag in een keer om te toveren tot een manager die bruggen bouwt.

MEER WETEN?

RUUD

3 reacties

  1. Ruud

    Zo herkenbaar, ook bij mij op de werkvloer. Vergeet niet; Een organisatie, hoe groot ook, herken je aan zijn baas 🙂
    via twitter door Frans @BikerBlueWing

  2. Patricia

    Herkenbaar inderdaad! Maar tegelijkertijd soms ook lastig om er iets tegen te doen. Want te veel meedenken of instructie kan ook weer leiden tot te veel controle.
    Een stukje constructieve feedback achteraf kan natuurlijk ook goed helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.