Menu Sluiten

BLOGGEN IN STIJL

Bloggen kun je bekijken vanuit verschillende perspectieven. Bijvoorbeeld vanuit een journalistiek oogpunt. Je zou dan bijvoorbeeld de volgende vijf regels toe kunnen passen. Maar deze regels kun je zeker ook hanteren om je eigen blogs beter te maken, authentieker en meer uniek.

Never safe the best for last

never

Een blog is vluchtig, je moet snel triggeren en de lezer moet voor het lezen meteen beloond worden met het beste. De blog tekst kan dan verder gaan met een uitdieping, verduidelijking of aanloop tot een volgend sterk argument wat de lezer verder helpt.

Schaar

schaar

Wees niet bang te knippen. Zeker wanneer je een citaat gebruikt of zelfs een interview, knip gerust totdat je alleen de belangrijke kern over hebt. Het feit dat je aangeeft dat het de woorden van een ander zijn is voldoende, je mag best een fractie uit zijn of haar woorden of tekst halen.

Lijm je blokken

Schrijf in blokken en lijm deze aan elkaar. Maak alinea’s, blokken tekst die niet te lang zijn en plak deze aan elkaar met een ondersteunende foto of afbeelding “Eye candy”. Zorg ervoor dat iedere paragraaf start met een verleiding om verder te lezen. Dit kan ook een grotere italic quote zijn.

Argumenteer

argumenteer

Geef voorbeelden in je argumentatie, vermijd algemene vaagheden. Dram ook niet.

Luister naar je tekst

luister

Klinkt je tekst ook anno 2017, helder, levendig.

Vermijd hiervoor een heel arsenaal aan bijzinnen, schrijf ook liever geen passieve zinnen.

 

Nog meer:

Nog wat schrijftips die mogelijke tegenzin in het schrijven van blogs gaan vervagen. Want

  • je hoeft niet volledig te zijn. Focus én kies je eigen format.
  • je hoeft niet neutraal te zijn, ga er stilistisch lekker op los!
  • je hoeft niet actueel te zijn. Geef het gerust aan, waarom je nu over dit onderwerp een blog schrijft. Doe het omdat dit kan, je bent vrij als blogger om dit te doen.
  • je mag persoonlijk zijn
  • je mag uitweiden, maar kom wel steeds terug ter zake.

(mijn samenvatting van de workshop/lezing ‘bloggen in stijl’ door Barbara de Munnynk, tijdens de schrijfdag 2017 in Antwerpen, kun je het je het beste samenvatten in een blog. Deze blog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.