Menu Sluiten

CREATIEVE IDEEËN GEZOCHT!

Brainstormen, daar weet iedereen wel iets op te vertellen óf direct te oordelen.brainstorm

Is het niet herkenbaar? Aanmoedigende uitspraken als; ‘laten we er even over brainstormen, wat vind jij hiervan?’, die dan nog voor jij jou mening hebt gegeven worden beoordeeld als niet goed of met een inleidende ‘maar’ zomaar teniet worden gedaan.

Volgens mij heeft dat niet veel te maken met brainstormen. In tegendeel zelfs! Brainstormen doe je niet even tijdens het binnenvliegen in een kamer of tijdens het langslopen op de gang.

Brainstormen is een kunst waar regels aan zijn verbonden. Strenge regels zelfs!

Brainstormen doe je om ideeën te genereren, niet om een idee goedgekeurd te krijgen of je gelijk af te dwingen.

Het is een creatief proces, vaak een groepsproces en doorloopt een aantal fases.

Om een juiste creatieve basis te bewerkstelligen is een goede voorbereiding nodig.

Deze voorbereiding heeft als belangrijkste doel een duidelijke inventarisatie te maken van het probleem. De probleemstelling hoort voor iedereen duidelijk te zijn.

Tijdens de brainstormsessie is het komen tot een creatieve gedachtestroom belangrijk. Deze gedachtestroom wordt bereikt door het doen van een aantal oefeningen. Hiermee wordt je creativiteit op scherp gezet.

Bij het brainstormen worden zoveel mogelijk ideeën gegenereerd. De waarde of een oordeel is niet van belang en wordt juist daarom gescheiden van deze fase. Door hieraan streng de hand te houden wordt de creativiteit flink versterkt.

Hierna volgt de fase waarin we in de groep de meest bruikbare ideeën nader bepalen en bekijken.

Brainstormen is duidelijk meer dan gewoon vergaderen. Het ligt vaak aan de basis van grote successen. Dat hoeft niet alleen een product te zijn, ook werkmethodes, productiemethodes, nieuwe diensten, strategieaanpassingen en tal van andere onderwerpen lenen zich voor een goed geleide brainstormsessie.

Een goed begeleide brainstorm is vaak een probleem, maar dat is niet nodig. Ik bedenkt graag de juiste setting van de brainstomsessie. Als brainstorm-sessie-leider waak ik over het verloop van een succesvol proces.

MEER WETEN?

RUUD

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.