Menu Sluiten

HOE EEN MUG KLAAS VAAK VERDRIJFT!

Een paar nachten gelden was het weer eens zo ver. Een brakke nacht. Herken je dat? Een nacht die wordt gekenmerkt door een nachtrust die niet vlotjes verloopt. Een nacht die wordt opgesplitst in woelig slapen en ongewenst wakker zijn.

Jonge moeders en vaders knikken nu gegarandeerd. Er zijn echter wel meer redenen waarom de slaap niet wil lukken zoals gewenst. Wat te denken van één of meer muggen die zoemend rond je oren cirkelen op zoek naar vers bloed.Mug gaat prikken

Het feit dat deze muggen louter vrouwelijke exemplaren zijn maakt mij niet minder moordlustig. Ik denk daar gewoon niet aan. Er flitsten wel allerhande andere zaken door mijn hoofd. ‘Hoe komt deze mug binnen, zijn het er meer, waar is de vliegenmepper, deze keer blijft het licht aan totdat ik het kreng te pakken heb.’ Om zomaar even een bloemlezing van mijn gedachten te geven. Ondertussen klikt de schakelaar van mijn bedlampje luid in de stilte van de nacht. De duisternis wordt verbroken en het gezoem van de mug ook. Het focussen van mijn ogen op de overvloedige lichtinval van het 25 watt bedlampje duurt een poosje. Dan begin ik de wanden af te scannen, ondertussen wrijf ik daar waar de mug eventueel al op mijn huid heeft gezeten. Naast mij hoor ik iemand mompelen: ‘ huh, ik dacht al iets te horen, ik pak de mepper’.  Mijn ogen vallen dicht, op zoek naar mijn laatste droom.  Ik schrik wakker als iemand ingetogen luid fluistert: ‘daar zit het kreng! Kom jij daar aan?’ Slaapdronken soepel neem ik de mepper en tik de mug een verdieping hoger, richting muggenhel. Helaas zonder bloedspoor. Er zitten er meer want ik voel een bult ontstaan achter mijn oor. Dit besef ik bijna niet meer. De stilte en donkerheid ontstaat door een luide klik van de schakelaar van mijn bedlampje.  De mepper valt op de grond naast het bed en ik doe een hernieuwde poging op zoek naar mijn verstoorde droom.

Mijn gedachten doezelen weg, de slaap geeft rust, maar niet voor lang. Een klik van een bedlampje naast mij gaat vergezeld met de opmerking: ‘er zit er nog een!’ Zuchtend sta ik op om de vliegenhor te controleren. Deze is niet perfect ingehangen en gaapt met een duidelijke kier. Ik plaats het ding goed vast. ‘Misschien nog wel meer’ vertel ik, ‘want die vliegenhor zat niet goed vast!’ Wat maakt het uit, klaarwakker start mijn scan opnieuw naar de zoemende lastpakken. Al snel zien we er eentje rondvliegen. Die heeft veel energie want zitten doet ze niet. En als het dan eindelijk wél gebeurd is het op het gordijn. Daarop ferm en trefzeker meppen is een mmugoeizame klus.  Voordat de mepper het gordijn raakt is de mug alweer gevlogen. Na nog een poging of drie verdwijnt deze dame ook richting de muggenhel. Zij het zonder bloedverlies. Er zijn er nog meer! Maar we zwijgen over deze kennis en tegen beter weten in gaan we weer slapen na het geluid van de donkerheid scheppende luide klik. Deze keer ben ik degene die het hinderlijke gezoem als eerste kenbaar maakt. Naast mij is iemand volledig onder de dekens gekropen. Het wordt een langgerekte nacht zonder veel rust en het ochtendgloren gaat glorieus gepaard met jeuk, bulten en een brak gevoel.

Geen uitgerust gevoel en geest na zo’n nacht. Gelukkig is dat maar eens in de zoveel tijd. De komende nacht slapen we als een blok en het gevoel is weer in evenwicht.

Je zult maar vaker achter elkaar een brakke nacht mee maken. Dan is het toch hoog tijd een oplossing te verzinnen om wel te genieten van een welverdiende nachtrust.

Uit onderzoek blijkt dat piekeren vaak een oorzaak is van een slapeloze nacht. Het niet afsluiten, of niet af kunnen sluiten van de problemen van de dag, is daarvan dan de oorzaak.

Om dit soort ‘slapeloosheid veroorzakende piekergedrag’ te verhelpen doorloop je bijvoorbeeld volgende drie stappen:

  1. erkennen

  2. omkaderen

  3. oplossen

Erkennen

Bewust worden dat je slapeloosheid wordt veroorzaakt door het piekeren en malen over een probleem.

Omkaderen

Het probleem voor jezelf definiëren. Wat hoort erbij en wat niet. Het probleem vereenvoudigen naar de oorzaak toe en alle beren op de weg terug brengen naar Canada of de dierentuin. Dat kan het beste in een droom.

Oplossen

Zoek een oplossing. Dit is natuurlijk niet de gemakkelijkste stap. Wellicht heb je hulp nodig. Dat kan bij alle drie de stappen, maar zeker bij deze laatste stap.

 

Valse schaamte is niet nodig

Wanneer het probleem werk gerelateerd is, kun je natuurlijk hulp zoeken. Ook al doe je dat misschien liever niet. Je voelt je dan zwak. In ieder geval ben je vaak niet slim.

Het is niet ondenkbeeldig dat een ‘buitenstaander’ net dat zetje kan geven om een perfecte oplossing aan te reiken en je daar verder in begeleiden.

 

Deze buitenstaander zou ik kunnen zijn.

Ik heb zeker een frisse kijk op de situatie en kan ook een goed plan bedenken. In een evenwichtig geheel los van verhoudingen en glazen huisjes die dikwijls al lange tijd bestaan.

Ik zal in ieder geval zorgen voor een uitgeruste blik op het nachtrust verstorende probleem. Op voorwaarde dat ik de nacht ervoor geen bezoek heb gehad van muggen, maar daar zorg ik na vannacht zeker voor!

Ook op zoek naar een goede nachtrust? Door een frisse kijk en uitgeruste blijk? Neem dan contact op met mij, dan is de goede nachtrust alweer een nacht dichterbij!

 

Een algemene geruststellende actie om een beter zicht te krijgen op uw onderneming is het invullen van een Business Model Canvas. Hiermee krijg je helder inzichtelijk hoe de bouwstenen van de onderneming zich verhouden en op welke bouwstenen je het eerst moet focussen.

MEER WETEN?

RUUD

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.