Menu Sluiten

HOE EEN BURN-OUT VOORKOMEN?

burn out

Een van de belangrijkste oorzaken van burn-out zou werkdruk zijn. Uit onderzoek blijkt dit een vaak gehoorde misvatting. Werkdruk, of liever gezegd, het wegnemen hiervan heeft weinig of geen gevolg voor een burn-out. Wat dan wel? En wat doe je eraan, hoe pak je dat aan? Hoe voorkom je een burn-out?

burn-outBurn-out is een gevoel van moe zijn voordat je moe kunt zijn, stress voelen voordat er stress is, energie die op is voordat er energie gevraagd is, een ziekte waarbij je ziek bent voordat je reden hebt om ziek te zijn. En dit dan volgens mensen die het niet begrijpen, die het niet hebben meegemaakt.

Het is een ziekte waar je door de onwetendheid en onbegrip van anderen te lang mee blijft rondlopen. Geloof maar gerust, onbegrip en niet accepteren is niet alleen voor andere mensen het geval. Ook voor iedereen die een burn-out aan den lijve heeft meegemaakt, begrijpt het niet, accepteert het niet, geeft er niet aan toe en doet voort.

Helaas, kun je wel stellen, daarmee wordt het vaak alleen maar erger.

Maar, hoe kun je het voorkomen?

Jijzelf in je uppie? Weinig kans van slagen. Zeker wanneer je toch blijft doorwerken omdat je niet accepteert dat je richting burn-out gaat. (‘Ik een burn-out? Dat bestaat niet, ik toch niet!’) Maar hoe dan wel?

Team aangelegenheid

Het is een team aangelegenheid. Samen met je team kun je een burn-out goed de baas. Op voorwaarde dat je er vroeg genoeg bij bent. Gehoor geeft aan de symptomen bij jezelf, maar ook alert reageert op die van je collega’s. Er moet dus al sprake zijn van een echte team beleving, dat is wel een absolute voorwaarde. Openheid binnen het team, transparant zijn onder elkaar, noem maar op. Een optimaal team dus.

Is dat niet het geval?

Ook dan heb je nog kans om burn-outs succesvol te voorkomen, maar wacht niet te lang. Door ook de organisatiecultuur onder handen te nemen neem je veel voedingsstoffen van een burn-out weg. En ook dat pak je als team aan. Wanneer een team én cultuur binnen de onderneming niet in balans zijn, bestaat de kans dat er teamleden burn-out verschijnselen gaan vertonen. Hoe dat je dit op een doeltreffende manier in balans krijgt en kunt houden lees je in mijn volgende blog.

Voorkomen van een burn-out

De gevolgen van deze ellendige ziekte zijn niet alleen voor de betroffen collega een hel. Het is een ernstige aandoening voor je onderneming en daarmee ook voor sommige medewerkers. Een aandoening die je makkelijk kunt aanpakken. Met een juist doel voor ogen en een doeltreffende aanpak gaat het je veel meer brengen dan het terug dringen van een burn-out risico. Je investeert in iets wat je op termijn geld gaat opleveren want ‘en passant’ krijg je ook een stijging van klantentevredenheid. Maar het belangrijkste is misschien wel dat je een bevlogen team medewerkers krijgt. Wat denk je dat er met je medewerkerstevredenheid gaat gebeuren? Of het ziekteverzuimcijfer? En natuurlijk de burn-out klachten, ook die nemen drastisch af.

Natuurlijke bevlogenheid

Het resultaat zal zijn dat je een team krijgt waarbij door een natuurlijke bevlogenheid eindelijk de energie volop stroomt. Hierdoor gaat de werkdruk minder tot geen parten meer spelen. Medewerkers worden weer trots en kunnen zich volledig uitleven in hun functie.

Ziekmeldingen nemen aanzienlijk af omdat burn-out aanzienlijk afneemt. Voorafgaande aan een definitieve burn-out ziekmelding gaan makkelijk een aantal ziekmeldingen van kortere duur vooraf. Zie je dit nu gebeuren? Wacht dan niet en vraag meteen een inzetbaarheidsonderzoek aan. Je voorkomt er veel ellende mee, en dat zeker niet alleen voor jezelf.

MEER INFORMATIE

RUUD

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.