Menu Sluiten

Vakantiegeld

vakantie

Ooit, een hele tijd geleden zat ik ergens op kamers. Toen gebeurde dat vaak gewoon bij de mensen thuis. Je huurde een kamer en de vrouw des huizes heette hospita. 

Haar man was een aantal jaar geleden gestorven, ze kon het extra geld van de verhuur van de kamers goed gebruiken. Het was een van de aardigste mensen die ik tot dan toe had leren kennen. De dag dat ze de huur van ons ontving stapte ze zienderogen blij op haar fiets om bij de boer vers geslachte kippen te halen en die kregen. Mensen lief wat kon ze kip perfect braden.

Mijn hospita had drie zonen. Een ervan woonde in Canada, had een Canadese vrouw en mijn hospita ging ook een keer naar Canada. Ze sprak geen woord Engels, maar ze ging wel helemaal alleen naar Canada.

Gewapend met een aantal briefjes baande ze een weg door de luchthaven om haar zoon en schoondochter te ontmoeten.

Briefjes waarop bijvoorbeeld stond: ‘hello, I am mrs ‘L’ from Holland and I don’t speak English. I am here to visit my son. Would you be so kind to call my son, so you can tell him I am here?’

Ze vertelde graag over haar avonturen. Ook over het feit dat de Canadese familie haar uitlachte toen ze duidelijk gemaakt had, via haar zoon natuurlijk, dat ze met haar AOW ook nog vakantiegeld ontving. Dat in Nederland alle mensen die AOW ontvangen einde mei hun vakantiegeld ontvangen. Dat was onbestaanbaar. 

Dat mensen die werken dit ontvangen vinden ze vreemd, maar iemand die niet meer werkt en ‘retired’ is dit ook nog krijgt, heel vreemd.

Ik denk hier steeds weer aan, aan mijn hospita, met de super lekkere gebraden kip en het verhaal over haar reis naar Canada. Steeds wanneer ik mij realiseer dat zowat iedereen vakantiegeld ontvangt in mei. Een goede zaak. Zo kan iedereen zich een vakantie veroorloven, een dagje uit met het gezin. Tenminste dat was de opzet. Dat dit geld nu voor andere dingen wordt gebruikt, dat is noodzaak of vrijheid.

Sinds een jaar of zeven ben ik nu zelfstandig ondernemer en sinds een jaar of zeven ontvang ik ook geen vakantiegeld meer. Dat is een kenmerk van zelfstandige zijn. Jammer? Misschien even als ik mij realiseer dat ik geen 8% van mijn jaarinkomst krijg bijgeschreven. Ook al is het in wezen een koekje uit eigen koekjestrommel (ja, ik weet wel het is “een sigaar uit eigen doos”). In steeds meer CAO’s kun je overigens ook zelf bepalen of je deze vakantiegeld spaarpot in een keer laat uitbetalen of in meerdere keren. Iedere maand bijvoorbeeld, bij je reguliere salaris. Er zijn nog meer vormen, wat ik zeggen wil is dat het goede idee van vakantiegeld steeds verder verzwakt. Het wordt steeds minder aan vakanties uitgegeven en de betutteling dat je werkgever voor je spaart verdwijnt ook steeds meer. 

Een goede ontwikkeling? Dat is aan iedereen zelf om te bepalen. Net zoals bijvoorbeeld de verhoging van de AOW-leeftijd. Ook hiermee krijg je vroeg of laat te maken. 

Herken je het geschetste beeld maar al te goed? Dan heb ik uitstekend nieuws voor je. Ik mag je gratis meenemen in een persoonlijk ontwikkeladvies voor 45-plussers*

Daarom is het misschien wel een goed idee om ruim voor die tijd eens een spiegel voor te houden, een advies in te winnen om daarmee te zien welke mogelijkheden er zijn. Iets wat je van tijd tot tijd gewoon bezighoudt, terwijl je er in wezen geen raad mee weet. Het verontrust je op een bepaalde manier, maar je neemt aan dat je het niet kunt beïnvloeden. Of je weet niet zo goed hoe je het moet aanpakken. Wie weet, weetje het ook niet, is het voor jezelf een raadsel en dwarrelen er allemaal vragen door je hoofd over de toekomst, je werk en de veranderingen die op je af komen

In tenminste vier vertrouwelijke gesprekken* laat ik je ervaren wat jouw mogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling zou kunnen zijn. Daarmee leg je de basis voor een ontwikkelplan*, waarna je gaat kijken welke stappen je de komende jaren wilt maken. 

Nog even in het kort:

  • Persoonlijk Ontwikkeladvies voor 45 plussers. Tijdelijk volledig gesubsidieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • Vier uur begeleiding door mij volgens afspraken die we zelf invullen, maar die volledig vertrouwelijk zijn en blijven.
  • Een ontwikkelplan geeft je een kraakhelder inzicht in je mogelijkheden. (willen-kunnen-durven).
  • Vervolg is maatwerk en in te vullen met vouchers die je ontvangt bij deelname.

Je kunt natuurlijk eenvoudig meer te weten komen om je persoonlijk ontwikkeladvies te starten door dit formulier in te vullen.

Fijne vakantie en graag tot gauw.

Ruud