Menu Sluiten

Aangenaam in je comfort-zone blijven!

Aangenaam, in je comfort-zone blijven. Mag dat wel? Is dat anno nu nog wel toegestaan? In je eigen comfort-zone op weg naar succes? Kan dat?

 

Word je ook rusteloos van steeds weer het opjagende bericht dat het nodig is om uit je comfort-zone te komen omdat je anders niets kunt bereiken? Voor je de aangename comfort-zone verlaat, kun je ook nog eens kijken wat er nog te bereiken valt binnen deze comfortabele zone.

“Ik bedoel, is het niet juist aangenaam?”

‘Lekker in die omgeving te blijven waar je een goed vertrouwd gevoel hebt ?’

En wie durft nu te zeggen dat het zo geweldig toeven is buiten deze zone? De zone waar jij jezelf comfortabel acht? De ruimte waar jij je als een vis in het water voelt? 

comfort-zoneWaarom kijken we niet eerst wat we nog allemaal kunnen bereiken in onze comfort-zone? Wie kent zijn eigen comfort-zone eigenlijk werkelijk ? Waar liggen je grenzen van deze prettige zone eigenlijk?

Zolang je dat niet weet kun je volgens mij ook niet bepalen of je beter binnen of buiten je comfort-zone presteert. Verder weet je daardoor ook niet of je binnen je comfort-zone al het maximale presteert.

Het zal eigenlijk best zo zijn dat binnen je comfort-zone nog heel wat te bereiken valt. Dat je daar nog heel wat ontwikkelruimte hebt zitten, waarmee je heel succesvol voor de dag kunt komen. Wel net zo makkelijk om dit te doen zonder nerveuze grensverleggende zweet escapades.

Wil je iets anders bereiken dan hetgeen je tot nog toe hebt bereikt, zal het toch nodig zijn om andere paden te bewandelen. De vraag hierbij is uiteraard in hoeverre je van het bewandelde pad afwijkt.

Stel er wordt van je verwacht dat je nu eindelijk eens een presentatie in het openbaar geeft. Spreken in het openbaar voor een grote groep mensen terwijl je al zenuwachtig wordt bij de gedachte alleen. Dan kun je heel veel energie stoppen in het vinden van uitwegen om het niet te doen, maar je kunt ook kijken binnen je comfort-zone hoe je er het beste van gaat maken.

Zo kun je voor jezelf accepteren dat je geen smetteloze, foutloze, tv nieuwslezer bent en het ook wel nooit zult worden. Je gaat te rade bij wat collega’s, kennissen en op internet hoe je het beste een spreekbeurt kunt voorbereiden en zoekt naar de raakvlakken die passen binnen je eigen comfort-zone.

Wie weet kun je het samen voorbereiden met iemand die je kan ondersteunen tijdens je presentatie of je zelfs een seintje geeft indien het mis dreigt te gaan. Rek in ieder geval je bestaande pad op. Zoek naar de grenzen van je comfort-zone.

Het is daarbij handig om te weten welke rollen je graag en natuurlijk vervult binnen je comfort-zone. Daarnaast is het ook handig te weten welke rollen nog passen binnen je comfort-zone, en evenals natuurlijk welke rollen echt buiten je goede doen vallen.

Om hier achter te komen hou ik graag een persoonlijkheidsanalyse met je. Hiermee bepaal je met gemak je eigen toekomst en de stappen waar jij je goed bij voelt. De stappen die je helpen naar succes, terwijl je excelleert op een prettige manier.