Menu Sluiten

BLIJVEN MEDEWERKERS LOYAAL?

Het aantal vacatures trekt aan. Hoe loyaal blijven de medewerkers? Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 50% van de werknemers voor het einde van dit jaar een andere baan zoekt. Nu gaat het om een groep van ruim een kwart miljoen dus ongeveer 125.000 mensen willen switchen van werkomgeving.

loyaal teamHet jaarlijks onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van DeLoonwijzer/Monsterboard Wage Index. Dit is een samenwerking als resultaat van de jarenlange relatie en de gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt.

De helft van de deelnemers aan dit onderzoek geeft aan binnen negen maanden een andere werkplek te zoeken. Een werkplek met een ander perspectief. Er is dus wel degelijk iets aan de hand. In het rapport staat ook in welke sectoren de bereidheid groter is en in welke minder groot.

In ieder geval zijn ruim 50% van de deelnemers aan dit onderzoek zijn van plan een volgende stap te zetten in hun carrière. Zien zij de economie met een dusdanig vertrouwen tegemoet dat het weer mogelijk is om te switchen of te jobhoppen? Of maakt het lange wachten gretig? Misschien heeft men het gevoel dat de ‘uitbuiting’ als gevolg van reorganisaties op het overblijvende personeel weinig loyale gevoelens overlaat.

Er wordt in ieder geval een duidelijke behoefte geconstateerd in het zoeken naar groener gras bij de buurman. En de oorzaak hiervan ligt volgens mij toch in een samenhang van de vorige drie beweegredenen.

De economie schept weer meer vertrouwen. Gelukkig, want ze wachten al zo lang. Zeker omdat er door de al dan niet noodzakelijke reorganisaties er toch wel wat kwaad bloed is gezet.

Werkdruk nam toe, net als onzekerheden terwijl tegelijkertijd de arbeidsvreugde afnam. Duidelijk is dat er meer dan evenredig aanspraak is gemaakt op de rek van de medewerker. De rek die uitgedrukt wordt in de loyaliteit naar de onderneming en de baas.

Voor de ondernemer of de manager komt er na een moeilijke tijd van keuzes maken een volgend debacle. Dat de snoeiharde beperkingen nodig waren om de onderneming door de economische dip te loodsen, ziet de eens zo loyaal geachte medewerker niet. Het personeel gaat zich nu weer roeren.

Medewerkers die onzekere tijden hebben overwinterd in de organisatie en nu verder gaan kijken. Ofwel ervaren krachten die durven te verkassen, vertrekken weldra. Wat doe je hieraan als ondernemer of manager?

  • Hou je ze met man en macht tegen of doe je dat juist niet?
  • Zie het in ieder geval als een mogelijkheid je team opnieuw te definiëren.
  • Welke rollen wil je op welke plek en welke talenten heb je nu nodig?
  • Wat wordt de omvang van je team en
  • hoe bepaal je de dynamiek in de groep.

Zijn dit onderwerpen die je bezig houden?

Dan wordt het hoog tijd voor een goed gesprek over loyaliteit binnen je team!

 

MEER WETEN?

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.