Menu Sluiten

DE IJZEREN WET VAN EEN IDEAAL TEAM.

Een team bestaat al snel uit een aantal mensen die een gezamenlijk doel nastreven. Een doel dat ze willen bereiken en wat veelal wordt bepaald door het team zelf. Inderdaad, dat zal niet altijd het geval zijn. Er zijn zomaar een aantal teams voor te stellen waarbij het doel wordt opgelegd door de teamleider, de baas van het team of de eigenaar van het team.

ijzeren wetMaar ook dan zal het vaak voorkomen dat de teamleden zich kunnen vinden in de visie van de teamleider of het doel dat de baas van het team willen nastreven. Zelfs wanneer er een duidelijke eigenaar van het team is, zijn de teamleden bereid zich te conformeren aan de wensen van deze eigenaar.

Hoe het ook zij, in de basis zijn er onderlinge hiërarchische verhoudingen binnen het team. Met de kennis en ervaring van de teamleden zetten deze zich in binnen het team om het gezamenlijk doel na te streven.

Maar daarmee is nog lang geen sprake van een ideaal team. De teamleden zetten tenslotte pas twee van de drie belangrijke rollen in.

Op basis van de kennis en ervaring wordt de functionele rol ingezet. Daarmee wordt de actie uitgevoerd, de klus geklaard, de taak volbracht. Wanneer je dit ziet binnen een team van een organisatie dan zijn dit de verschillende functies die vervult worden aan de hand van bijvoorbeeld de opleidingseisen van de functies.

Binnen het team heeft iedere functie zijn verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden. Deze vormen de hiërarchische rol. Wanneer de verschillende hiërarchische rollen in een figuur worden geplaatst, vormen ze een piramide waarbij de teamleider, de baas van het team of de eigenaar van het team bovenaan staan.

Daarmee vorm je inderdaad een team. Duidelijke afspraken, maar verre van de optimale inbreng in het team. Een strakke basis die omlijnd wordt door kennis en macht, maar niet door natuurlijk gedrag en talenten. Dit zijn juist de smeermiddelen die het motortje team laten excelleren tot een ideaal team.

Je hoeft hier niet veel voor te doen, natuurlijk gedrag en talenten bezit iedereen. De kunst is echter om het voor iedereen binnen het team zichtbaar, acceptabel, nuttig en toepasbaar te maken. Daarmee vorm je het ideale team, dat is de ijzeren wet van een ideaal team.

Ik laat teams ontdekken welke waardevolle stappen ze kunnen maken wanneer ze de werkelijke talenten van alle teamleden gaan achterhalen, ervaren, ontwikkelen en benutten.

Tijdens mijn masterclass ONE TEAM laat ik de team leden ontdekken welke talenten ze bezitten en hoe ze deze optimaal kunnen benutten.

In de volgende bouwsteen Team ontdekken laat ik de teamleden elkaars talenten ontdekken en optimaal inzetten voor hunzelf en het team. De invulling van deze bouwstenen is steeds maatwerk en vraagt ook voor commitment. Dit is overigens een traject van circa drie maanden, waarin persoonlijke en team coaching helpt om het samen opgestelde plan van aanpak te verwezenlijken. Reden waarvoor er eerst een vrijblijvend intake gesprek plaatsvindt. Dit duurt ongeveer 2 uur. Lijkt je dit wat, druk dan op de knop hieronder;

 MEER WETEN?

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.