Menu Sluiten

DE CREATIVITEITSPARAPLU

Mijn creativiteitsparaplu bezit vier armen, die ieder een grondregel bevatten. De armen van de paraplu worden overspannen met een alles overkoepelende, beschermende grondregel: Luisteren.

Luisteren is belangrijker dan je zo zou denken. Door goed te luisteren verhoog je de kwantiteit van ideeën. Je neemt ook op een zinvolle manier afstand waardoor je bereid raakt om creatiever te denken.

creativiteitsparaplu

Eerste arm – freeweehlen

Aan de eerste arm die mijn luisterparaplu rijk is, hang ik het freewheelen. Geef de fantasie de vrije loop.

Hou wel rekening met de tijd die nodig is om in de freewheel modus te raken. Tijdens het freewheelen  kun je vrijuit je ideeën ventileren.

Eenmaal in de freewheelmodus is het belangrijker veel ideeën te bedenken. Geen oordelen, enkel ideeën zijn van belang. Hoe meer hoe beter.

In deze modus staat Kwantiteit boven kwaliteit.

 

Tweede arm – kruisbestuiving

De tweede arm van de paraplu wordt bezet door de kruisbestuiving. Bij kruisbestuivingen liggen verbanden tussen de ideeën. Dit natuurlijk in de meest ruime zin van het woord.

Wit heeft een verband met zwart, maar ook met sneeuw of papier, dus ook met bomen enz. Kruisbestuivingen kunnen dan ook op basis van:

  • Contrasten (Wit en zwart)
  • Samenhangen (Wit en sneeuw)
  • Overeenkomsten (Sneeuw en ijs)

gemaakt worden.  Kruisbestuivingen zijn een belangrijke grondregel bij het brainstormen.

 

Derde arm – uitstel van oordeel

De derde arm van de creativiteitsparaplu is een belangrijke basisregel. Het is belangrijk om iedereen de mogelijkheid te geven om onbevangen en onbeperkt met het creatieve denkproces bezig te zijn. Er moet een absoluut uitstel van elk oordeel zijn.

Deze regel wordt vaak genoemd als reden om een goede brainstormsessie onder begeleiding te laten uitvoeren. En dat is niet zonder reden. Het is moeilijk om gedurende het creatieve denkproces niet te vervallen in waardering van het idee.

 

Vierde arm – noteren

De vierde en laatste arm van de creativiteitsparaplu helpt alles in goede banen te leiden. Door de ideeën te noteren ontstaat meteen een goed te gebruiken naslagwerk.

Een naslagwerk met een prima evaluatie. Ook in dit stadium is het belangrijker de kwantiteit te stimuleren.

 

MEER WETEN?

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.