Menu Sluiten

FEEDBACK, NIET HET VERDEDIGEN WAARD?

‘Man doe niet zo stressig’, hoor ik af en toe wel eens.

feedback

En dat dan ook nog op momenten waarop ik niet eens een stressig gevoel heb. In tegendeel zelf, ik werk de dingen die ik in mijn hoofd heb successievelijk af. In een rap tempo, omdat ik dan het gevoel heb dat ik niets of zo min mogelijk vergeet. De opmerking over hoe ik overkom kan ik niet direct plaatsen. Het verbaast me wel. Het irriteert me wel, wat dan toch een reactie als gevolg van een stressige situatie is. Alsof ik door de mand val, waar ikzelf nog geen weet van heb, of gewoon verdring.

Reacties over hoe je overkomt bij een anders zijn steeds waardevol. Het is een feedback waar je iets mee kunt. Misschien niet altijd op het moment, bewaar het dan maar later die dag. In bovengenoemde situatie voel ik me totaal in controle, terwijl ik niet zo overkom. Door mij mee te delen dat ik niet onder controle overkom, ben ik de controle kwijt. Tenminste voor een bepaald moment. Mijn reactie is zelfs zo dat ik niet eens onder controle lijk, zelfs ben! Of de irritatie komt omdat ik gestoord word in het afwerken van mijn denkbeeldige lijstje óf omdat ik niet onder controle overkom lijkt me wel duidelijk.

Ikzelf hou me nog even voor dat de irritatie voortkomt omdat ik uit een soort van flow, of concentratie ben gehaald. Het is dan voor mij zaak om mijn volle aandacht terug te krijgen bij mijn denkbeeldige lijstje en dit af te werken, óf?

Misschien is het wel beter een lijstje te maken op papier of iets anders en dan het lijstje af te werken. Het geeft in ieder geval meer houvast voor een controle nadat je in gedachte alles hebt afgewerkt en je het dan zou controleren. Je vergeet snel iets, zeker na een opmerking waarmee ik deze boodschap startte. Het blijft door je hoofd suizen en helpt je snel iets te vergeten. Niet zo erg, zeker niet wanneer je het belangrijkste niet vergeet: feedback over hoe je overkomt bij een ander.

Feedback geven en ontvangen zijn vaardigheden die ik je leer mijn ONE TEAM workshop’s en trainingen. Ik leer je hoe je constructief de juiste feedback kunt geven en ik leer je uiteraard ook hoe je met feedback constructief om kunt gaan. Je hoeft geen excuses meer te zoeken en iedere vorm van verdediging heeft geen waarde. Je stopt je energie liever in het constructief plaatsen van de waardevolle feedback.

MEER WETEN?

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.