Menu Sluiten

GEEN SCHEVE TAK

bloesem

bloesem“Het gaat goed, aan onze boom geen scheve tak, bij ons groeit ieder blad volop groen en de bloesem geurt weelderig.” Een bloemlezing van een ondernemer die wenst aan te geven dat het ogenschijnlijk goed gaat met zijn business.

Ogenschijnlijk, want het is niet meer als fatsoenshalve zeggen dat het goed gaat, om niet meteen in een klaaglied te vervallen. Of misschien ontbreekt het deze ondernemer aan moed om eerlijk toe te geven hoe het er werkelijk voor staat.

Menig ondernemer weet dat er naast de weelderige bloesem en strakke takken ook wortels nodig zijn om ze te laten groeien. Ik ben geen tuinier, maar weet wel dat je met een goede bemesting dor gras snel een groene kleur kunt geven. Of de totale plant of boom daarmee op termijn echt constant goed blijft groeien is dan maar zeer de vraag.

Hoe kun je dit dan voor je onderneming wel goed aanpakken, als het ware een bemestingsplan waar je bedrijf voortdurend voordeel van blijft ondervinden?

Het gaat erom dat je op gezette tijden het bedrijf onder de loep neemt. Niet zomaar een keer maar op gezette tijden je volledige bedrijf kritisch bekijken. Om dat te bereiken kun je goed gebruik maken een Business model. Met behulp van bijvoorbeeld maar negen bouwstenen wordt je volledige onderneming in kaart gebracht. Je hebt meteen inzichtelijk waar je organisatie sterk in is. Alle invloeden van buiten af kun je meenemen in het proces. Je legt meteen de linken tussen de bouwstenen en weet snel te bepalen welke invloed een verandering in één van de bouwstenen heeft op je bedrijf.

De crux van dit model is zeker niet om het eenmalig in te vullen. Wil je dit waardevolle instrument zinvol gebruiken, dan is het zaak regelmatig de negen bouwstenen opnieuw te doorlopen. Zeg maar een periodieke inspectie van je eigen bouwwerk, je eigen bedrijf.

Een slimme manier hiervoor is om dit onder begeleiding te doen. Daarmee wordt iedere bouwsteen grondig doorlopen met kritische vragen en aanvullende overwegingen. Er wordt gekeken vanuit de meest verschillende invalshoeken naar het bedrijf. Ik heb een heel traject opgezet waarbij iedere stap je verder brengt tot de meest ideale toepassing van je Businessmodel.

Om een idee te krijgen welke mogelijkheden een Businessmodel met negen bouwstenen kan bieden heb ik een e-boek samengesteld. Je kunt het gratis downloaden om een idee te krijgen hoe eenvoudig en krachtig je belangrijke inspiratie en inzicht kunt krijgen met dit model.

TOEPASSINGEN BUSINESSMODEL

 

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.