Menu Sluiten

Zwaar weer op komst!

zwaar weer

zwaar weer

Op een gegeven moment vindt de leiding het noodzakelijk om een ingreep te doen binnen je team. Een aantal banen moet verdwijnen. En wat overblijft moet evenveel werk, vaak zelfs meer, verzetten. Dan wordt er nog niet eens rekening gehouden met het feit dat er een aantal collega’s gaat verdwijnen. Onderzoeken geven steeds vaker aan dat deze impact flink wordt onderschat.

Het besef dat het jou ook zomaar kan overkomen, dwarrelt bij menige overblijver door het hoofd. Ook dat zorgt er voor dat je niet bepaald te maken hebt met een rustige omgeving. Een omgeving waarin het team en jijzelf het gereorganiseerde stevig in de stijgers kan zetten. Deze zaken spelen ook vaak een aanzienlijke rol bij het feit dat een gereorganiseerd bedrijf wellicht moet rekenen op een volgende reorganisatie. En een volgende, en een volgende.  Daarmee is de angst om ‘bij een volgende ronde het haasje te zijn’ niet ondenkbeeldig.

Turnaround

Een betere aanpak is te lezen in het boek “zwaar weer ondernemen”. In een roman achtige sfeer wordt beschreven hoe een organisatie tot reorganiseren wordt gedwongen. Naast deze verhaallijn laten de auteurs zien aan de hand van tips en herkenning hoe het slimmer aan te pakken is. De vier succesfactoren die succesvolle turnaround mogelijk maken zijn:

  • rationalisatie,

  • innovatie,

  • goede relatie met financiers en

  • samenwerking in teamverband.

Na een reorganisatie zijn deze succesfactoren zo mogelijk nog meer van belang. Zeker voor het team. Dit heeft het zwaar te verduren gekregen. En de vraag is of het team dit snel en efficiënt kan oppakken. De relatie tussen de teamleden krijgt in meer gevallen een gevoelige tik. Kun je daar wat aan doen en zo ja wat?

Als teamoptimizer kan ik het team hierin op de meest efficiënt mogelijke manier begeleiden. De vraag is echter of de organisatie, vanwege bezuinigingen die vaak een deel zijn van de reorganisatie, deze investering wil doen. Toch zal het investeren in het team zich snel terugverdienen. De groep gaat er vanaf het eerste moment met aanmerkelijk minder negatieve energie tegen aan. Er ontstaat vrijwel onmiddellijk een besef dat het beter en prettiger kan door de gereedschappen die ik meegeef.

Ontplooien tot een groep die weet wat ze aan elkaar hebben en samen een volgend zwaar weer weet te omzeilen.

Ziet je werkgever dit ondanks alles toch als een onnodige luxe? Investeer dan in jezelf. Volg de aantrekkelijk introductiecursus “Succesvol in je team” Ook hier ontvang je de benodigde gereedschappen waarmee je een volgende hevige storm op zijn minst weet te beperken tot een miezerige regenbui, al is dan alleen voor jezelf.

Voor meer informatie maak ik graag een afspraak met je, dat kan via een telefoontje of een mailtje.

RUUD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.